Palestinsko pitanje
63

Historijski sporazum Hamasa i Fataha, dogovoreno održavanje izbora

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Palestinske frakcije potpisale su u Alžiru sporazum o pomirenju, obećavajući održavanje izbora do sljedećeg oktobra u svom pokušaju okončanja sukoba koji traje više od 15 godina.

Ugovor su potpisali vodeća osoba iz stranke Fatah predsjednika Mahmuda Abbasa i vođa pokreta Hamas Ismail Haniyeh.

"Potpisali smo ovaj sporazum kako bismo se riješili zloćudnog raka podjele koji je ušao u palestinsko tijelo", poručio je šef izaslanstva Fataha Azzam al-Ahmed.

"Optimistični smo da će se sporazum provesti i da neće ostati samo tinta na papiru."

Šef Hamasa Haniyeh rekao je da je danas "dan radosti u Palestini i Alžiru i za sve one koji se bore za palestinsku stvar, ali i dan tuge za cionistički režim".

Fatah i Hamas su u sukobu od izbora 2006. godine, na kojima je pobijedio Hamas, ali ih međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Sljedeće godine pokret je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, čime su započele godine podjele, a Fatah je upravljao područjima Zapadne obale koji su pod izraelskom okupacijom ali upravom Palestinaca.

Prvi izbori od podjele trebali su se održati prošle godine, ali ih je Abbas otkazao.

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune, koji je posredovao sporazumu, istakao je u govoru na ceremoniji potpisivanja u Palači naroda u alžirskoj prijestolnici da je Yasser Arafat koristio istu zgradu da objavi nezavisnost Države Palestine 1988. godine.

Prema "Alžirskoj deklaraciji" koju su također potpisale druge velike palestinske frakcije, održat će se izbori za predsjednika i za Palestinsko zakonodavno vijeće, koje djeluje kao parlament za Palestince na okupiranim područjima.

Bilo je razgovora o formiranju vlade jedinstva, ali to nije spomenuto u konačnom sporazumu.