{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Historijski dan: Skoro 200 država usvojilo sporazum o klimatskim promjenama

12.12.2015. u 20:09
36
37
Historijski dan: Skoro 200 država usvojilo sporazum o klimatskim promjenama
36
Historijski dan: Skoro 200 država usvojilo sporazum o klimatskim promjenama
Foto: EPA
Predstavnici blizu 200 zemalja usvojili su u Parizu Globalni sporazum o klimatskim promjenama.
Prvi cilj ovog sporazuma jeste ograničiti rast temperature na globalnom nivou ispod dva stepena, a onda i do 1,5 stepeni.

Nakon dvije sedmice teških pregovora u Parizu predstavnici 195 država svijeta uspjeli su usvojiti sporazum o klimatskim promjenama koji je već nazvan historijskim s obzirom na to da ograničava rast temperature na globalnom nivou.

On između ostalog predviđa i smanjenje emisije štetnih gasovi koji predstavljaju opasnu prijetnju koja bi mogla u potpunosti poremetiti klimu.

Za finansiranje aktivnosti iz sporazuma predviđeno je i financiranje za zemlje u razvoju od 100 milijardi dolara na godinu dana do 2020. godine.

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius kazao je kako će sporazum biti i obavezujući, a nazvao ga je "ambicioznim i uravnoteženim".

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poručio je državama da je krajnje vrijeme da shvate kako je ovo "posljednji trenutak".

"Priroda šalje ozbiljna upozorenja i svijet je ugrožen više nego ikada. Moramo poslušati prognoze naučnika. Moramo zaštititi planetu od koje ovisimo", kazao je Ban.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: