|

Historijski dan: Skoro 200 država usvojilo sporazum o klimatskim promjenama

Historijski dan: Skoro 200 država usvojilo sporazum o klimatskim promjenama
36
Klix.ba
12.12.2015. u 20:09
37
komentara
36

dijeljenja
Historijski dan: Skoro 200 država usvojilo sporazum o klimatskim promjenama Foto: EPA
Predstavnici blizu 200 zemalja usvojili su u Parizu Globalni sporazum o klimatskim promjenama.
Prvi cilj ovog sporazuma jeste ograničiti rast temperature na globalnom nivou ispod dva stepena, a onda i do 1,5 stepeni.

Nakon dvije sedmice teških pregovora u Parizu predstavnici 195 država svijeta uspjeli su usvojiti sporazum o klimatskim promjenama koji je već nazvan historijskim s obzirom na to da ograničava rast temperature na globalnom nivou.

On između ostalog predviđa i smanjenje emisije štetnih gasovi koji predstavljaju opasnu prijetnju koja bi mogla u potpunosti poremetiti klimu.

Za finansiranje aktivnosti iz sporazuma predviđeno je i financiranje za zemlje u razvoju od 100 milijardi dolara na godinu dana do 2020. godine.

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius kazao je kako će sporazum biti i obavezujući, a nazvao ga je "ambicioznim i uravnoteženim".

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poručio je državama da je krajnje vrijeme da shvate kako je ovo "posljednji trenutak".

"Priroda šalje ozbiljna upozorenja i svijet je ugrožen više nego ikada. Moramo poslušati prognoze naučnika. Moramo zaštititi planetu od koje ovisimo", kazao je Ban.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...