Svijet
92

Kraj ere fosilnih goriva: 200 država potpisuje sporazum o klimatskim promjenama

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon 20 godina kontinuiranih sastanaka, vlade država svijeta danas će označiti početak kraja ere fosilnih goriva.

One će potpisom na kraju Samita o klimatskim promjenama u Parizu prihvatiti put ka univerzalnoj borbi protiv zagađenja i smanjenju emisije štetnih gasova kako bi se izbjeli loši utjecaji na globalnu klimu.

Todd Stern, predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, jedne od najvećih zagađivača na svijetu, izjavio je kako će njegova zemlja pristati na nacrt globalnog sporazuma o klimatskim promjenama. 

Stern se obratio novinarima danas popodne prije samog početka finalnog sastanka predstavnika blizu 200 zemalja u blizini Pariza. 

Sporazum bez presedana treba osigurati usporavanje globalnog zatopljavanja počevši od smanjenja i eliminacije plinova koji proizvode efekat staklene bašte.

U dokumentu nazvanom "Pariski sporazum" zemlje bi trebale pokazati predanost održanju prosječne globalne temperature od njenog podizanja za jedan stepen Celzijusa od sada pa do 2100, ključnog zahtjeva siromašnih zemalja opustošenih zbog podizanja nivoa mora i drugih efekata klimatskih promjena. 

Sporazumom, ipak, nije predviđen nijedan mehanizam kažnjavanja zemalja koje nisu ili ne mogu biti posvećene tom cilju. 

Nakon skoro dvije sedmice pregovora svjetskih diplomata na Samitu o klimatskim promjenama (COP 21) u Parizu, danas su organizatori predstavili nacrt globalnog sporazuma.