Svijet
6

Historija rata: Liban i Izrael ratuju već 66 godina, u sukobima ubijeno 15.000 civila

Piše: I. P.
(Foto: AFP)
Danas je došlo do obnavljanja sukoba između Izraela i Libana, tačnije izraelske vojske i Hezbolaha, a mediji javljaju da je više osoba ranjeno dok BBC tvrdi da je ubijen jedan pripadnik UN-a.

Ovo je prvi konflikt između dviju zemalja još od razornog rata koji je 2006. godine odnio blizu 1.500 života, a trajao je nešto više od mjesec dana.

Otvoreni sukob sa manjim i većim eskalacijama uz nestabilne periode mira traje već 66 godina. Ratovi su uzrokovali smrt najmanje 15.000 osoba, uglavnom civila libanske nacionalnosti.

Kao i svaki konflikt vezan za Izrael, i ovaj je vezan za politiku Tel Aviva prema okupiranim teritorijama Palestine. Tačnije, sporadična razmjena vatre uglavnom se dešava između palestinskih frakcija u Libanu koje su osnovale izbjeglice i Izraelske vojske.

Prvi zabilježeni rat između Izraela i Libana desio se 1948. godine kada je Izrael proglasio nezavisnost, a u neuspjeli rat krenula je arapska koalicija, dok je Liban bio najslabije opremljena vojska u njenom sastavu.

Šestodnevni rat 1967. godine počeo je bez učešća Libana, koji je odbio poziv arapskih zemalja za uključenje u sukob. Ipak, palestinske izbjeglice u državama u okruženju Izraela pokreću gerilski rat koji djeluje i sa teritorije Libana.

Za vrijeme libanskog građanskog rata Izrael nekoliko puta prelazi granicu i pokušava ugušiti palestinski otpor. Prva invazija desila se 1978. godine nakon masakra u Tel Avivu, u kojem je poginulo 38 civila, uključujući 13 djece. U znak odmazde Izraelske snage su uspjele prodrijeti na teritoriju Libana sve do rijeke Litani. Sukobi su trajali sedam dana, nakon čega se izraelska vojska povukla. Poginulo je blitzu 2.000 libanskih civila.

Drugi rat počinje 1982. godine, u kojem na izraelsku stranu stupa Libanski front, jedna od frakcija libanskog građanskog rata. U tri godine sukoba Izrael je sa teritorije Libana protjerao palestinski faktor, Sirija je postala još više infiltrirana u unutrašnje stvari Libana, a neprijateljstva između Hezbolaha i Izraela su zabetonirana.

Tel Aviv je nastavio kontrolisati krajnji jug Libana sve do 2000. godine, a Hezbolah je nastavio povremeno raketiranje izraelske teritorije. Eskalacija se desila 2006. godine, kada je nakon zarobljavanja dva izraelska vojnika Tel Aviv pokrenuo opći jednomjesečni napad.