Svijet
4

Historija čuvana u egipatskom muzeju pretvorena u prah i pepeo

Klix.ba
Historija čuvana u muzeju Mallawi u Egiptu pretvorena je u prah i pepeo. Vitrine u kojima je bila smještena dragocjena kolekcija su porazbijane i na podu su ostale samo krhotine stakla, a u zidovima rupe od metaka, nakon sukoba vojske i pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Nekoliko stotina starina, statua, dokumenata, zlatnog nakita i drugih predmeta koji su svjedočili o historiji Egipta od doba faraona do perioda vladavine kalifa su nestali. Barbari su uništili historiju, razbili, spalili, oteli...

"Ovaj muzej je bio moja kuća, ovdje sam provodio najviše vremena. Osjećam se kao da su opljačkali i uništili moju kuću", kazao je Magdy Tahami, direktor muzeja.

Muzej Mallawi nalazi se 70 kilometara od Minaye, grada u gornjem Egiptu, južno od Kaira. Potpuno je uništen tokom protesta Murisjevih pristalica.

Kako piše AFP, 14. augusta, nedugo nakon što su vojska i policija pokrenule akciju usmjerenu protiv pristalica Mursija, nekoliko naoružanih muškaraca upalo je u muzej. Nije poznato ko su razbojnici i pljačkaši, ali su zidovi u muzeju išarani parolama za Mursija.

Utoj regiji, osim muzeja uništeno je i nekoliko crkvi i koptskih institucija.

"Izgledalo je kao bojno polje. Svi su imali automatske puške i uposlenici muzeja, zajedno sa desetak policajaca nisu bili u mogućnosti spasiti muzej. Ukradeno je i uništeno 1089 muzejskih predmeta", kazao je Tahmi, dodavši da je pričinjena ogromna šteta identitetu i historiji egipatskog naroda.

"Sve su uzeli. Komade koje nisu mogli ponijeti uništili su. Mumiju su spalili", kazao je Tahmi.

Navodno, policija je do sada pronašla 221 ukradeni predmet. IZ UNESCO-a su poručili da su svi predmeti iz muzeja bili na njihovoj listi te da je prodaja protuzakonita unutar i izvan Egipta.