Napušta State Department
0

Hillary Clinton želi na čelo Svjetske banke

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američka državna tajnica Hillary Clinton dogovara se s Bijelom kućom o odlasku na mjesto šefa Svjetske banke, javlja Reuters u četvrtak pozivajući se na izvore u Washingtonu.

Ona je ranije javno izjavila da ne namjerava ostati na čelu State Departmenta duže od četiri godine. Mandat sadašnjeg predsjednika Svjetske banke Roberta Zoellicka ističe sredinom 2012. godine.

Isti izvori Reutersa također tvrde da je predsjednik Barack Obama već izrazio podršku Clinton.

Bijela kuća odbila je komentirati te vijesti. Glasnogovornik Hillary Clinton, Philip Rains, demantirao je da ona traži posao u Svjetskoj banci i da o tome vodi razgovore u Bijeloj kući.

Reuters konstatira kako bi otkriće da Clinton namjerava promijeniti posao narušilo njen položaj u vrijeme velikih vanjskopolitičkih izazova.

Britanska agencija podsjeća da se trenutno razmatra ko će biti novi šef Međunarodnog monetarnog fonda, a da francuska ministrica financija Christine Lagarde još nije dobila američku potporu, iako se to očekuje.

Šefa Svjetske banke tradicionalno daju Evropljni, a MMF-a Amerikanci. Nijednu od te dvije financijske institucije nije dosad vodila žena.

Reuters također navodi da ako bi Clinton otišla na novu dužnost, državni sekretar najvjerojatnije bi postao John Kerry, koji je na čelu Vanjskopolitičkog odbora Senata.