Svijet
0

Hillary Clinton: U Siriji nema povratka unazad

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američki državni sekretar Hillary Clinton pozvala je u subotu na uspostavljanje demokratskog režima u Siriji ocijenivši da represivne mjere vlade neće suzbiti zamah u pravcu promjena.

U autorskom tekstu pod naslovom "Nema povratka unazad u Siriji," koji je objavio dnevnik na arapskom Al Shark al Awsat ona je ukazala da je "sve očiglednije", da se zemlja nepovratno okrenula reformama.

Clinton odbacuje tvrdnje sirijske vlade da su proteste organizovale strane sile.

"Sirijski narod traži univerzane slobode koje su mu dugo bile uskraćivane i odbacuje vladu koja vlada zastrašivanjem", ocijenila je ona.

Po njenom mišljenju, "dalja brutalnost" može da omogući predsjedniku Basharu al-Assadu da odgodi promjene koje su u toku u Sirji ali neće uspjeti da stvari vrati na staro.

"Odgovor na najznačajnije pitanje - šta ovo znači za budućnost Sirije je sve jasniji - nema povratka unazad", navela je ona u tekstu za pan-arapski dnevnik koji izlazi u Londonu, prenosi AFP.

Od izbijanja prodemokraskih protesta sredinom marta po ugledu na one u Egiptu i Tunisu, u Siriji je poginulo više od 1.200 a pritvoreno oko 10.000 osoba.

"Assadovi postupci su opovrgli njegove tvrdnje da je reformator", ukazala je Clinton.

Jedan viši funkcioner administracije izjavio je u petak da SAD razmatraju da li se režim u Siriji može optužiti za ratne zločine, kako bi se izvršio dodatni pritisak na Damask da prekine represiju protiv građana koji traže promjene, naveo je AFP.