Svijet
0

Hillary Clinton pohvalila veze SAD-a s Azijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton pohvalila je veze Sjedinjenih Država s Azijom, po dolasku u ponedjeljak navečer u Tokio, prvu etapu svoje turneje po regiji.

"Izabrala sam Aziju za svoje prvo putovanje državne tajnice da pokažem da su odnosi SAD-a s drugom stranom Pacifika neophodni kako bismo se suprotstavili izazovima i okolnostima 21. stoljeća", rekla je ona novinarima na aerodromu Narita blizu Tokija.

Clinton će u utorak voditi razgovore s japanskim dužnosnicima prije odlaska u srijedu za Indoneziju, zatim Južnu Koreju i Kinu.

"Jačajući naše historijske saveze s Azijom, u prvom redu s Japanom, formirajući nova partnerstva s novonastalim nacijama, možemo zajedno početi da gradimo mreže oko svijeta, kako bismo pronašli rješenja koja niko od nas ne bi mogao sam da riješi", dodala je ona.

Ona je u razgovorima posebno istakla pitanje "klimatskih promjena i vlastitih energenata, pitanje Afganistana, Pakistana, nuklearna proliferacija oružja te ostale zajedničke probleme".

Tokom svoga boravka u glavnome japanskome gradu, ona će se sastati s japanskim premijerom Tarom Asom, ministrima vanjskih poslova i odbrane te opozicionim čelnikom Ichirom Ozawom, koji je favorit na budućim parlamentarnim izborima u septembru.

U blizini američke ambasade u Tokiju, tridesetak Japanca demonstriralo je tražeći povlačenje američkih snaga iz Japana, Iraka i Afganistana.