Svijet
0

Hillary Clinton optužila Kinu za "krađu američkih tajni"

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: EPA)
Hillary Clinton (Foto: EPA)
Kandidatkinja za američku predsjednicu Hillary Clinton optužila je Kinu za hakerske napade i krađu komercijalnih tajni i informacija američke vlade, javlja BBC.

Clinton je otpužila Kinu i navela da ova zemlja pokušava hakovati "sve što se ne kreće u SAD-u". Američki zvaničnici su imenovali Kinu kao glavnog osumnjičenog za veliki hakerski napad na agenciju američke vlade ove godine. Kina je odbacila optužbe i SAD nazvala neodgovornom zemljom.

Hillary je govoreći tokom kampanje u New Hampshireu rekla da je Kina krala tajne od kompanija s kojim sarađuje ministarstvo odbrane, kao i da je došla u posjed velike količine vladinih informacija s ciljem njihovog iskorištavanja. Dodala je da je željela miran rast Kine, ali da su SAD trebale ostati oprezne.

"Kina u vojnom smislu 'raste' veoma brzo, pravi vojne objekte kojim prijeti zemljama s kojim smo u dobrim odnosima", izjavila je Clinton.

Američki zvaničnici su optužili Kinu za krađu podataka američke institucije Office of Personnel Management, koja je otkrivena u junu. Hakovanje kompjutera federalne vlade je ugrozilo podatke četiri miliona zaposlenika.

Kina je odbacila optužbe i saopćila da je i sama bila žrtva hakerskog napada.