Svijet
15

Hillary Clinton optužena da je otkrivala povjerljive informacije i ugrozila sigurnost SAD-a

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: EPA)
Hillary Clinton (Foto: EPA)
Kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton kazala je kako nije slala povjerljive dokumente putem emaila sa svog privatnog servera dok je bila sekretar države.

"Sigurna sam da nikada nisam primila niti slala bilo kakvu informaciju koja ima status povjerljivo", rekla je Clinton novinarima.

Dodala je kako je ova posljednja kontroverza primjer neslaganja među različitim dijelovima vlade o tome šta bi trebalo, a šta ne javno objaviti.

Clinton se obratila medijima o ovoj temi nakon što je The New York Times objavio kako je glavni inspektor obavještajne zajednice i State Departmenta zatražio od Ministarstva pravosuđa da pokrene kriminalnu istragu o mogućoj zloupotrebi povjerljivih dokumenta na mailu.

Dan nakon, isti medij je objavio kako se istražuje da li su povjerljivi dokumenti koji su se slali putem mailova zloupotrijebljeni i da istraga ne mora imati direktnu vezu s Clintonovom.

Glavni inspektor obavijestio je Kongres da su neki mailovi koje je Clinton slala sa svog privatnog servera sadržavali povjerljive informacije, no niko nije rekao o čemu se tačno radi. Rečeno je da je pregledao ograničene uzorke emaila i da je među 40 pregledanih pronašao povjerljive informacije obavještajne zajednice.

Clinton je rekla kako nema ideju o tome na koja četiri specifična maila glavni inspektor misli, a o kojima priča u pismu koje je uputio Kongresu.

"Činjenice su jasne. Nisam slala niti primala povjerljive informacije u to vrijeme", naglasila je.

Istakla je kako je predala 55.000 stranica svojih emailova kako bi pomogla State Departmentu.

Republikanci su jedva dočekali ove informacije i kazali su kako je Clinton ugrozila nacionalnu sigurnost SAD-a.