Svijet
0

Hillary Clinton kritikovala Bushove historijske analogije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratsaki predsjednički kandidat Hillary Clinton oštro je kritikovala predsjednika Georgea Busha što je uporedio demokrate koji se protive njegovom programu špijuniranja terorista s onima koji su ignorirali uspon Hitlera i Lenjina.

"Pogrešne i uvredljive historijske analogije Georgea Busha neće okončati rat u Iraku, neće učiniti Američku sigurnijom niti će vratiti naše vojnike kućama. Amerikanci su umorni od predsjednikovih pokušaja da se igra politikom nacionalne sigurnosti i praksom političkih podijela", navodi njujorška senatorka u saopćenju za javnost, javio je CNN.

Govoreći u četvrtak u Heritage fondaciji, Bush je kritikovao Kongres zbog neuspjeha da djeluje po zakonu o prisluškivanju koji je "vitalan za zaštitu američkog naroda u ovom ratu protiv terorizma" i sugerirao je kako demokrati potcjenjuju teerorističku prijetnju.

"Historija nas uči da potcjenjivanje riječi zla ambicioznih ljudi predstavlja užasnu grešku. U ranim 19000-im, svijet je ignorisao riječi Lenjina, dok je on predstavljao planove za pokretanje komunističke revolucije u Rusiji - i svijet je platio jezivu cijenu.

A u 1920-im, svijet je ignorisao riječi Hitlera dok je objašnjavao svoju namjeru da izgradi superdržavu u Njemačkoj, da se osveti Evropi, zbriše Jevreje s lica zemlje i svijet je i tada platio užasnu cijenu. Bin Laden i njegovi teroristički saveznici svoje su namjere jasno izrekli kao Lenjin i Hirtler porije njih. Pitanje je: da li smo ga slušali?", izjavio je Bush.