Svijet
7

Hillary Clinton bira potpredsjednika, izbor sužen na nekoliko ljudi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kako je sasvim sigurno da je kandidat Demokratske partije za američkog predsjednika bivša sekretarka države Hillary Clinton, nekadašnja prva dama sužava listu mogućih kandidata za potpredsjednika koji bi je pratio u kampanji.

Kako javlja The Washington Post, lista se sada sadrži od dvoje ljudi, dok je još nekoliko kandidata i dalje u opticaju.

Kandidat sa najvećim izgledima trenutno je Tim Kaine, senator savezne države Virginiije. Kaine, koga je podržao i Bill Clinton, bivši predsjednik i suprug kandidatkinje, dugo vremena drži javne funkcije, a prije nego je postao senator bio je guverner Virginije, kao i gradonačelnik Richmonda, glavnog grada ove savezne države.

U predsjedničkim izborima 2008. godine spekuliralo se da bi Kaine mogao biti izbor Baracka Obame za potpredsjednika, a ove godine pruža mu se prilika da propušteno nadoknadi.

Prema istom izvoru, drugo ime na listi Hillary Clinton je trenutni sekretar za poljoprivredu Tom Vilsack, koji je 2006. godine i sam pokrenuo svoju predsjedničku kampanju za izbore 2008. godine, koja je bila kratkog vijeka.

Vilsack dolazi iz Iowe, savezne države u kojoj bi Clinton trebala sva moguća pomoć kako bi zadobila naklonost glasača.

Pored njih dvojice, kao mogući izbori se spominju još i Elizabeth Warren, senatorka iz Massachusettsa i sekretar rada Thomas Perez.

Perez bi Clinton mogao pridobiti glasove latinoameričke manjine, što bi joj bilo posebno korisno kada se uzme u obzir Trumpov nedostatak popularnosti kod ove skupine.

Warren bi bila zanimljiva zbog mogućnosti da na čelu Bijele kuće bude ženski tim, a ona bi Clinton mogla priskrbiti glasove mlađih i liberalnijih glasača, pogotovo onih koji trenutno podržavaju Bernija Sandersa, senatora iz Vermonta, koji je Clinton bio najveća prijetnja za nominaciju.