Godišnjica napada u SAD-u
0

Hillary Clinton: Al-Qaida prijeti, budite oprezni

Sarajevo-x.com
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka sekretarka Hillary Clinton pozvala je sve Amerikance da budu "uši i oči" opreznosti pred obilježavanje godišnjice terorističkog napada u New Yorku. Istakla je da Al-Qaida stoji iza ozbiljne, ali nepotvrđene prijetnje koja se odnosi na New York ili Washington.

Sjedinjene Američke Države u nedjelju obilježavaju 10. godišnjicu od terorističkog napada, kada je poginulo blizu 3.000 ljudi.

Američki dužnosnici izvijestili su da postoji ozbiljna, ali nepotvrđena prijetnja od novog napada u New Yorku ili Washingtonu, automobilom ili kamionom - bombom.

Clinton je istakla da je to djelo radikalne grupe koja je napala SAD i prije 10 godina.

"Al-Qaida posebno cilja na New York i Washington. No, to nas ne treba iznenaditi. To je stalni podsjetnik na našu ulogu u borbi protiv ekstremizma, bez obzira na to ko ga propagirao, odakle dolazio i bez obzira na metu", kazala je Clinton nakon posjete komemoracije posvećene napadu 11. septembra, prenosi BBC.

Dodala je da su u javnosti objavili informaciju o prijetnji kako bi zamolili milione Amerikanaca da budu uši i oči opreznosti, te je dodala da su nadležne službe prijetnju shvatile veoma ozbiljno.

Obilježavanje godišnjice napada na WTC počinje u subotu nizom komemoracija i prigodnih događaja. Predsjednik Barack Obama posjetit će mjesta na kojima su stradale žrtve terorističkog napada - New York, Pentagon i Shanksville u Pensilvaniji.