Svijet
0

Hill ponovno u Pekingu o sjevernokorejskom pitanju

FENA
Christopher Hill na pekinškom aerodromu
Christopher Hill na pekinškom aerodromu
Glavni američki pregovarač o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju Christopher Hill doputovao je u utorak ponovno u Peking, nakon jučerašnjeg sastanka s japanskim dužnosnicima u Tokiju, stoji u saopćenju američke ambasade u Kini.

Hill je u petak posjetio Kinu, zatim Južnu Koreju, a potom doputovao u Japan gdje bi trebalo da provede još jedan dan, izvijestio je dužnosnik ambasade, prenosi France Presse.

"Upravo pokušavamo prebaciti loptu Kinezima i vidjeti mogu li oni nešto učiniti", rekao je Hill neposredno pred odlazak u Tokio.

Svrha Hillove azijske turneje pokušaj je pronalaska odgovora međunarodne zajednice u pogledu krize koju je prouzročilo ispaljivanje sjevernokorejskih balističkih raketa prošle sedmice. On bi, zajedno sa svojim kineskim kolegama trebalo da pronađe diplomatsko rješenje krize, izvijestio je Reuters.

U međuvremenu je Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo odgoditi glasanje o donošenju sankcija protiv Sjeverne Koreje na prijedlog Japana, kako bi se Pjongjangu dalo dovoljno vremena za pregovore s visokim kineskim izaslanstvom.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wu Dawei, koji je u međuvremenu posjetio sjevernokorejski glavni grad, u Peking se vratio u utorak gdje će razgovarati s američkim izaslanikom.

Zamjenik premijera Hui Liangyu, koji je u ponedjeljak otputovao u šestodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji još je tamo, a sjevernokorejski dužnosnik Yang Hyong Sop doputovao je u petodnevnu posjetu Pekingu tokom koje će se sastati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, izvijestila je agencija Xinhua.

"Upravo su u toku kineski diplomatski napori. Vidjet ćemo kakav će rezultat postići", rekao je Hill novinarima u Tokiju.