Vaskrs u Bjelorusiji
42

Hiljade vjernika u crkvama, među njima i Lukašenko: Znate moje mišljenje o ovom virusu

A. B.
Foto: Belsat
Foto: Belsat
Hiljade vjernika u Bjelorusiji okupilo se u crkvama širom zemlje kako bi proslavili Vakrs zanemarujući apele zdravstvenih zvaničnika i vjerskih vođa da ostanu u kućama kako bi spriječili širenje koronavirusa.

Jedan od njih je bio i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko. On je posjetio danas crkvu povodom Vaskrsa po starom, julijanskom kalendaru, i još i kritikovao mjere zabrane izlaska građana napolje koje su poremetile vjersku proslavu usred pandemije novog koronavirusa.

On je rekao da takvu državnu strategiju ne smatra pogrešnom.

"Znate moje mišljenje, ovakve viruse preživljavamo svake godine", naveo je Lukašenko.

Reuters piše da su svećenici planirali obavljati službu u praznim crkvama tokom vaskršnjeg vikenda kao što je to bilo u mnogim drugim zemljama.

"Treba sačuvati tradiciju naših roditelja, očeva i djedova. Mislim da nismo počinili nikakvo svetogrđe današnjim dolaskom ovamo. Verujem da će nas Bog zaštititi", rekao je jedan od vjernika u sabornoj crkvi u Minsku.

Bjelorusija je jedna od rijetkih država koje zbog pandemije koronavirusa nisu uvele mjere izolacije a, prema današnjem saopćenju njenog ministarstva zdravlja, u toj državi je od koronavirusa do sada preminulo 47 ljudi, dok je u petak broj zaraženih dostigao 4.779.

Za razliku od Bjelorusije, susjedna Ukrajina je zabranila široj javnosti da prisustvuje crkvenim službama ograničavajući taj broj na 10 osoba maksimalno. Također, Vlada je nekoliko puta apelovala na građane da ostanu u svojim domovima i doprinesu suzbijanju zaraze koronavirusom.

Do sada je u Ukrajini potvrđeno 5.449 slučajeva zaraze koronavirusom, a od njegovih posljedica preminula je 141 osoba.