Hiljade vjernika obilježilo Božić u Betlehemu

F
FENA
24.12.2012. u 21:43
4
0
Hiljade vjernika obilježilo Božić u Betlehemu
4
Hiljade vjernika obilježilo Božić u Betlehemu
Vjernici iz svih krajeva svijeta napunili su u ponedjeljak trg Manger u Betlehemu kako bi proslavili rođenje Isusa u drevnom gradu na Zapadnoj obali u kojem je on rođen.
Za palestinske domaćine, ovogodišnji praznik posebno je radostan, jer su nevolje izraelske okupacije koja je u prošlim godinama bacala sjenku nad proslavama Božića, ublažene nedavnim priznanjem nezavisne države Palestine, perenosi AP.

U svom tradicionalnom božićnom obraćanju, vodeći rimokatolički svećenik u Svetoj zemlji, latinski patrijarh Fouad Twal, izjavio je da je put prema slobodi još dug, ali da su ovogodišnje proslave nedvojbeno radosne jer slave "rođnje Hrista, našeg Gospodina, i rođenje države Palestine."

"Put (ka državnosti) još je dug i zahtijevat će ujedinjene napore", poručio je Twai, palestinski državljanin Jordana, u sjedištu patrijaršije u jerusalemskom Starom gradu.

On je nakon toga predvodio povorku u Betlehemu, Isusovom rodnom mjestu.

Twai je ušao u biblijski grad kroz masivnu metalnu kapiju u barijeri koju je Izrael izgradio između Jerusalema i Betlehema tokom vala palestinskih samoubilačkih napada u prošloj deceniji. Izraelska vojska, koja kontroliše prelaz, saopćila je da je olakšala ograničenja za ovogodišnju prazničnu sezonu.

Na stotine ljudi pozdravilo je Twala na trgu Manger, ispred Crkve Hristovog rođenja. Raspoloženje je bilo praznično tokom dana, dok su djeca bila odjevena u praznične kostime ili kao Djeda mrazovi, a orkestri su svirali ulicama.

Nakon što je pala noć, krcati trg Manger obasjan je nizom svjetiljki i 17 metara visokim Božićnom drvetom.

Proslave tokom dana i noći dovele su do ponoćne mise u crkvi Svete Katarine, u blizini Crkve Hristovog rođenja iz četvrtog stoljeća, sagrađene iznad pećine za koju tradicija navodi da je Isus rođen u njoj.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: