|

Čestit Božić, najradosniji katolički blagdan!

Čestit Božić, najradosniji katolički blagdan!
191
Klix.ba
25.12.2012. u 07:09
0
komentara
191

dijeljenja
Čestit Božić, najradosniji katolički blagdan! Foto: Klix.ba
Katolici danas proslavljaju najradosniji blagdan - Božić, dan rođenja Isusa Krista, sina Božijeg. Ekipa portala Klix.ba svima koji proslavljaju rođenje spasitelja želi da ovaj dan, ali i sve naredne, provedu u miru, blagostanju, dobrom zdravlju i sreći sa svojom porodicom i prijateljima.
Božić je veliki katolički blagdan i posvećen je Kristovom rođenju. Prema vjerovanju, u Nazaretu je živjela Djevica Marija kojoj se ukazao arhanđel Gabrijel i saopćio da će roditi sina Božijeg. Zanijela ga je po Duhu Svetom, a nakon toga su je udali za stolara Josipa s kojim je otišla u Betlehem, gdje se Krist rodio.

Isus se rodio u staji, gdje su ga posjetila Sveta tri kralja, odnosno mudraca i donijela darove - zlato, tamjan i smirnu.

Od 354. Božić se slavi 25. decembra. Naime, na taj dan su Rimljani slavili Sol Invictus, odnosno rođendan Nepobjedivog Sunca te se pretpostavlja da je proslava Božića na taj dan nastavak tradicije blagdana.

O važnosti Kristovog rođenja svjedoči i postojanje četiri božićne mise. Prva se slavi večer uoči Božića. Ponoćka je najpopularnija, Zornicom se slavi dolazak Krista i na sam dan Božića je glavna pučka misa.

Tokom Božića kršćani posjećuju rodbinu i prijatelje a, blagdanske trpeze su uvijek bogate. Ovaj blagdan posebno veseli najmlađe koji željno iščekuju darove, koji se obično nalaze ispod božićnog drvceta.

Svima koji proslavljaju ovaj veliki blagdan ekipa portala Klix.ba želi da im ovaj dan donese seću i mir te da ga provedu u radosti sa svojim najbližim.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.