Praznik mira i ljubavi
19

Svetom liturgijom Božić dočekan širom BiH

Klix.ba/SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U svim hramovima Mitropolije dabrobosanske jutros su, na najradosniji hrišćanski praznik - Rođenja Gospoda Isusa Hrista – Božić, služene božićne liturgije.

Proslavi ovog, uz Vaskrs, jednog od dva najveća hrišćanska praznika, prethodilo je Badnje veče i ponoćno služenje božićne liturgije.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje sveštenika i đakona Mitropolije dabrobosanske.

Vjernicima je pročitana božićna Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi, na kojoj je pjevalo Srpsko pjevačko društvo "Sloga", prisustvovao je i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

Veliki broj vjernika na Palama i Istočnom Sarajevu

Božićna liturgija služena je jutros i u Staroj crkvi na Baščaršiji.

Uz prisustvo velikog broja vjernika, božićne liturgije služene su i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama i hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu, nakon čega su vjernici koji su postili božićni post pristupili Svetoj tajni pričešća.

Episkop banjolučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjoj Luci u ponoć i jutros predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Podsjetivši na vrijednosti Božića za pravoslavne vjernike, episkop Jefrem je poželio svim onima koji slave Božić da u svoje domove unesu prazničko raspoloženje, jer je Božić praznik mira i ljubavi čija je simbolika - praštanje, pomirenje i jedinstvo.

U pravoslavnim hramovima pročitana je i Božićna poslanica patrijarha Irineja.

Sjediniti se s Bogom kroz molitvu

Veliki broj pravoslavnih vjernika okupio se u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli na liturgiji koju je predvodio sveštenik Miloš Trišić.

Na liturgiji je istaknuto koliko je važno sjediniti se s Bogom kroz molitvu. Sve krštene duše pozvane su da otvore vrata svojih domova i da blagdan mira proslave u skladu s običajima.

Nakon lomljenja božićnog kolača, vjernici tuzlanskog kraja su se zaputili svojim kućama, gdje će u krugu porodica uz iće i piće, prevashodno božićnu pečenicu, dočekati i proslaviti najveći hrišćanski blagdan.

U Brčkom se okupilo više stotina pravoslavnih vjernika u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice. Na području Brčko distrikta danas, prema odluci lokalnog parlamenta, ne radi nijedna institucija čiji se rad finansira iz budžeta, a učenici osnovnih i srednjih škola su na zimskom raspustu do 14. januara.

U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa "Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, a za njega se veže i niz običaja kod pravoslavaca.