Svijet
1

Hiljade vjernika i turista u Betlehemu uoči Badnje večeri

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade vjernika i turista iz cijelog svijeta okuplja se danas u Betlehemu na Zapadnoj obali, mjestu rođenja Isusa Krista, uoči Badnje večeri.

Jerusalemski latinski biskup Fouad Twal predvodio je procesiju u Betlehem i služit će ponoćnu misu u tom svetom gradu. Misi će kao i ranijih godina prisustvovati palestinski predsjednik Mahmud Abas i drugi zvaničnici.

U božićnoj poruci prošle nedjelje patrijarh Twal je govorio o stradanju palestinskog naroda i sukobu u Siriji koji traje već 33 meseca.

Twal, najviši katolički svećenik u Svetoj zemlji, ocijenio je da su izraelsko-palestinski mirovni pregovori, koji su obnovljeni u julu poslije tri godine zastoja, narušeni širenjem jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji.

"Sve dok se taj problem ne riješi, narod našeg regiona će patiti," rekao je Twal, dodavši da je izraelsko-palestinski sukob "glavna prepreka" stabilnosti na Bliskom istoku, prenosi Tanjug.

On je također pozvao na prekid vatre u Siriji, gdje je u krvavom sukobu između snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenika ubijeno oko 126.000 ljudi od marta 2011. godine, navodi AFP.