Sve veće negodovanje
35

Hiljade traktora pristiže u Barcelonu, nastavljaju se masovni protesti poljoprivrednika u Španiji

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Masovni protesti poljoprivrednika u brojnim evropski državama zahvatili su i Španiju, a drugi dan protesta hiljade traktora i nezadovoljnih poljoprivrednika uputili su se ka Barceloni i drugim gradovima u ovoj zemlji.

Drugi dan protesta, grupa od 1.000 traktorista uputila se u Barcelonu gdje će održati sastanke sa zvaničnicima ove regije.

Osim u Barceloni, nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su puteve i u drugim dijelovima Španije, a četiri farmera uhapšena su na protestima u Granadi.

"Radnici na farmama traže da se ublaže zahtjevi evropskih ekoloških politika te da se izvrši reforma trgovinskih sporazuma s trećim zemljama kako bi od njih zahtijevali iste uslove proizvodnje", navodi El Pais.

Povodom protesta poljoprivrednika oglasio se i glasnogovornik Vlade Navarre i ministar unutrašnjih poslova Amparo Lopez koji je rekao kako je u ovom dijelu Španije situacija postala napetija.

"Došlo je do zatvaranja više puteva, usporavanje protoka saobraćaja. Zabilježeni su incidenti", naveli su.

Poljoprivrednici koji su se uputili ka Barceloni izjavili su kako neće odustati od svojih prava uprkos pritiscima.

"U Barceloni nas već čeka policija specijalizirana za razbijanje demonstracija. Jedino što znaju jeste da maltretiraju poljoprivrednike", poručio je jedan od organizatora protesta.