Varšava
0

Hiljade Poljaka dočekalo tijelo predsjednika

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tijelo predsjednika Poljske Lecha Kaczynskog dopremljeno je u Poljsku, gdje su ga dočekale hiljade građana Poljske okupljenih na putu od Varšavskog aerodroma do predsjedničke palate.

Avion sa tijelom poginulog predsjednika stigao je u Varšavu sa aerodroma Smolensk u Rusiji, gdje se on i 95 drugih zvaničnika uputilo kako bi obilježilo godišnjicu smaknuća 22 hiljade poljskih oficira od strane ruske tajne policij 1940. godine.

Lechov brat blizanac Jaroslaw kleknuo je na zemlju i stavio glavu na zastavu koja prekriva kovčeg, nakon čega je ustao i prekrstio se.

Kovčeg je nosilo deset vojnika, a nadbiskup Kazimierz Nycz bio je jedan od sedam sveštenika koji su predvodili vjernike u molitvi na aerodromu i poprskali kovčeg svetom vodicom.

Među prisutnima nije bila majka blizanaca Jadwiga, koja je hospitalizirana. Predsjednik je u posljednje vrijeme odgodio nekoliko putovanja kako bi bio uz nju.

Hiljade ljudi stajalo je na ulicama kako bi odali počast poginulom predsjedniku i desetinama političkih i vjerskih lidera koji su nastradali u nesreći.