Svijet
0

Hiljade policajaca pretražuje crkve, traže milijardera odgovornog za potonuće trajekta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hiljade pripadnika južnokorejske policije pretresli su crkvu u okviru potrage za odbjeglim milijarderom koji je tražen zbog potonuća trajekta koje se dogodilo u aprilu.

Blizu 6.000 policijskih službenika okupirali su crkvu u Anseong gradu koji pripada Yoou Byung-eunu za kojeg se smatra da posjeduje firmu koja je rukovodila potonulim trajektom. Sljedbenici te crkve su privedeni pod optužbom da su pomagači u Yoouovom bijegu.

Najmanje 292 osobe su poginule u nesreći koja se dogodila prije dva mjeseca. Petnaest članova posade pojavit će se na sudu sljedećeg utorka. Kapetan trajekta Lee Joon-seok i tri druga člana posade suočavaju se s najozbiljnijim optužbama - ubistvo putem namjernog nemara.

Rukovodioci odvojenih suđenja okrivljeni su za proceduralne propuste zbog čega je suđenje, koje je trebalo biti održano ranije, odgođeno za ovaj mjesec.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hye pozvala je policiju i tužioce da pokrenu potragu za Yoouom širom zemlje.

"Morate ga privesti pravdi", rekla je Park.

Yoo se traži i zbog pronevjere i porezne prevare.

Istražitelji istražuju da li je korupcija ili neprofesionalno vođenje firme dovelo do loših sigurnosnih standarda. Smatra se da je sedamdesetčetverogodišnji Yoo, koji je vodeći religiozni čovjek, vlasnik Marine kompanije koja je rukovodila potonulim trajektom.

Stotine pripadnika crkve u Anseongu napravilo je barikadu ispred, ali nisu sprječavali policiju da uđe i pretraži prostor, objavila je Yonhap novinska agencija. Sljedbenici crkve kazali su kako nemaju veze s optužbama koje su podignute protiv njih. Sličan pretres obavljen je i u maju, ali nije bilo traga Yoou.

Vlasti Južne Koreje podigle su nagradu na 500.000 američkih dolara za informaciju koja će otkriti gdje se on nalazi.