Svijet
6

Hiljade ljudi na ulicama Madrida zbog abortusa

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Hiljade građana protestovalo je danas na ulicama španske prijestolnice Madrida protiv vladajuće partije koja je uprkos obećanju da će u zemlji biti smanjen broj abortusa povukla nacrt zakona vezano za ovu temu.

Demonstranti, konzervativnih stavova, na poziv 150 nevladinih organizacija, protestovali su protiv vladajuće Narodne partije (PP) zbog povlačenja nacrta zakona o abortusu u ovoj zemlji.

Demonstracije su održane pod sloganom: "Svaki život je važan". Pažnju je privuklo to da je u demonstracijama učestvovala i gradonačelnica Madrida Ana Botella kao i brojni političari.

U demonstracijama su učestvovali i građani iz drugih gradova, mimo Madrida koji su došli organizovano, autobusima.

PP je prije lokalnih izbora u Španiji 2011. godine obećao smanjenje abortusa u zemlji, nakon dolaska na vlast su napravili pripremni dokument vezano za tu temu, ali su imali ozbiljne reakcije i španskih socijalističkih grupa i Evropske unije (EU).

Nakon što je premijer Mariano Rajoy u septembru povukao nacrt zakona o abortusima u toj zemlji, ministar pravde Alberto Ruiz Gallardon, koji je inicijator i tvorac nacrta podnio je ostavku. 

Mnogi simpatizeri PP-a, zbog povlačenja nacrta zakona, neće dati glas toj partiji na sljedećim izborima.

Zakon koji je sada na snazi dozvoljava ženama da abortiraju bez ograničenja do 14. sedmice trudnoće ili do 22. sedmice, ukoliko se kod fetusa otkriju ozbiljne deformacije.