Tel Aviv
0

Hiljade Izraelaca na ulicama povodom Dana ljudskih prava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više hiljada židovskih i arpskih Izraelaca, kojima su se pridružili tražitelji azila, demonstriralo je u petak u Tel Avivu zalažući se za život u "dostojanstvu i slobodi" i protiv porasta ekstremizma, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Oko 10.000 demonstranata, prema podacima organizatora, prodefiliralo je centrom metropole s transparentima koji proklamiraju "ljudska prava koja se primjenjuju za sve ljude" i osuđuju nastavak izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Nekoliko stotina tražitelja azila i imigrantskih radnika porijeklom iz Afrike sudjelovalo je u demonstracijama pod sloganom "Tražitelji azila nisu kriminalci".

"To je izraz protesta protiv rastućeg vala rasizma", objasnio je za agenciju AFP Hagai Elad, direktor Udruženja za građanska prava u izraelu (ACRI), koje je organizator marša na koji su pozvali deseci nevladinih organizacija.

Vlada desničara Benjamina Netanyahua redovno optužuje izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava da "prave igru od terorizma".

Vlasti su u Izraelu udvostručile napore da zaustave priliv afričkih migranata, uglavnom Sudanaca i Eritrejaca, a krajnja desnica zastupljena u vladi nastavlja s kampanjom protiv arapske manjine optužene za nelojalnost prema Izraelu.

Ove sedmice je izbila žestoka polemika nakon što je 300 rabina potpisalo apel protiv prodaje kuća nežidovima, što je mjera koja se najviše odnosi na izraelske Arape.