Vlada na ivici
130

Hiljade Grka na protestima u Atini zbog imena Makedonije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Hiljade demonstranata okupile su se na Trgu Sintagme u Atini kako bi se usprotivili upotrebi riječi Makedonija u imenu bivše jugoslovenske republike. Demonstranti još pristižu, a organizatori poručuju kako se danas može očekivati milionski skup u grčkoj prijestolnici.

Stanovnici iz svih dijelova Grčke počeli su se okupljati ispred Skupštine Grčke danas u podne, a protesti su ranije najavljeni u 14 sati. Mnogi su organiziranim prijevozima stigli na proteste. Grčki mediji pišu kako je skoro 1.500 autobusa parkirano u blizini Trga Sintagme.

Noseći zastave Grčke i transparente na kojima piše "Makedonija je Grčka", demonstranti jasno poručuju kako se protive upotrebi riječi Makedonija u nazivu bivše jugoslovenske republike. Među demonstrantima je najviše penzionisanih vojnika, predstavnika crkvene skupine te kultnih udruženja iz grčke pokrajine Makedonije.

Glavni govornik na protestima bit će veteran i poznati grčki kompozitor Mikis Theodorakis koji će se lično obratiti gomili, umjesto putem video poruke kako je ranije planirao.

Skoro 4.000 policajaca osigurava današnje proteste, a Atina ja od jutros pod blokadom policije.

Podsjećamo, kako bi riješila spor iz 1991. Vlada Grčke je prihvatila naziv "Sjeverna Makedonija" ili "Nova Makedonija" da bi se ta država razlikovala od istoimenog regiona na sjeveru Grčke. Međutim, tome su se suprotstavili brojni Grci.

Današnji protesti u Atini će biti prvo veliko okupljanje nakon brojnih nasilnih demonstracija od 2010. do 2014. kada je finansijska kriza Grčke bila na vrhuncu.