Bahrein
0

Hiljade demonstranata u živom lancu oko prijestolnice Maname

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade demonstranata u Bahreinu su u subotu formirali ogroman, živi lanac oko prijestolnice Maname, tokom protesta protiv sunitske monarhije.

Muslimanski šiitski demonstranti su, držeći se za ruke, napravili lanac, a prisustvo policije nije bilo vidno na ulicama, prenosi AP.

U Manami šiitska većina već treću sedmicu organizuje proteste protiv, kako je ocjenjuju, diskriminatorne politike sunitske vlasti.

Opozicione grupe koje su formirane uglavnom od nezadovoljnih većinskih šiitskih muslimana i koje su učestvovale u antivladinim protestima od 14. februara, u ranijim zahtjevima tražile su da vladajuća sunitska porodica Al Kalifa potvrdi svoju opredjeljenost za demokratske reforme prije otpočinjanja pregovora, navodi Reuters.

U ranijim izvještajima agencije su navodile da je kralj Hamad inicirao da prestolonasljednik Salman započne nacionalni dijalog sa svim političkim strankama, kako bi se okončali nemiri u kojima je od početka protesta poginulo šest osoba i povrijeđeno na više stotina.

Tokom protesta, demostranti su tražili nov ustav, da premijer bude biran direktno na izborima, da budu oslobođeni svi politički zatvorenici i pokretanje istrage o navodnim mučenjima.

Inspirisani masovnim uličnim protestima u Egiptu i Tunisu u kojima su zbačeni dugogodišnji lideri tih zemalja, neki bahreinski demonstranti su navodili da je to i njihov cilj - zbacivanje vladajuće kraljevske porodice Al Kalifa.