Svijet
0

Hiljade demonstranata u Sankt Peterburgu uzvikivalo "Rusija bez Putina!"

FENA
Hiljade Rusa demonstrirale su u subotu u Sankt Peterburgu izvikujući "Rusija bez Putina!" na poziv lidera opozicije među kojim je i šahovski šampion Garry Kasparov, koji je obećao masovnu mobilizaciju nakon predsjedničkih izbora 4. marta.

Kolona između dvije i tri hiljade osoba, prema procjeni fotoreportera agencije AFP s mjesta događaja, koračala je početkom poslijepodneva u središtu grada prema trgu Koniušenaja, gdje će se održati skup.

Kasparov, bivši svjetski šampion u šahu koji je već nekoliko godina angažiran u liberalnoj opoziciji u Rusiji, kao i Sergej Udaltsov, lider ekstremne ljevice i advokat Aleksej Navalni, karizmatični lider, nacionalist i borac protiv korupcije, bili su na čelu povorke.

Na pres-konferenciji prije protesta, oni su pozvani da glasaju protiv Putina na predsjedničkim izborima, na kojima bi bivši agent KGB-a mogao pobjediti u prvom krugu izbora.

  • Ako opet bude prevara, vodićemo odlučnu borbu poslije 4. marta, rekao je Udaltsov.

U subotu su nacionalisti osnovali zasebnu kolonu od više stotina ljudi, od kojih su neki mahali carskim zastavama ili su lica maskirali u crno.

"Rusi protiv Putina", pisalo je na transparentu na čelu ove kolone.

Demonstracije bez presedana u Rusiji nakon parlamentarnih izbora u decembru praćenih prevarama, prema saopćenju opozicije i posmatrača OSCE-a, okupile su koaliciju liberala, ekstremno lijevičarskih aktivista, nacionalista i ličnosti iz kulture i medija.