Traže slobodu
164

Hiljade demonstranata na trgu Londona negoduju zbog novih epidemioloških mjera

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Demonstranti su se drugi vikend uzastopno okupili na trgu Londona kako bi iznijeli svoje nezadovoljstvo zbog epidemioloških mjera suzbijanja koronavirusa, dok ih policija upozorava da će prekinuti skup ako ne budu poštovali pravilo socijalnog distanciranja.

Ipak, nekoliko hiljada demonstranata preplavili su trg Trafalgar, suzbijeni jedni uz druge i uglavnom bez zaštitnih maski. Neki očevici tvrde da je posjećenost današnjim protestima bila čak i veća nego na sličnom događaju prošlog vikenda.

Demonstranti su čuvali transparante, mahali britanskim zastavama i skandirali dok su se brojni govornici obraćali gomili. U jednom trenutku svi su gotovo jednoglasno uzvikivali "sloboda", javlja Russia Today.
Londonska policija upozorila je okupljene na protestu pod nazivom "Ne pristajemo" da će intervenisati ukoliko se demonstranti ne budu pridržavali propisanih mjera, ali čini se da ogorčeni građani Londona ne mare za tim.
Podsjetimo, Velika Britanija suočava se s brojnim kritikama stanovništva zbog nametanja strogih pravila suzbijanja širenja virusa ovog mjeseca. Inače, Britancima je sada zabranjeno okupljanje u skupovima većim od šest osoba, a propisane su i visoke novčane kazne za odbijanje samoizolacije koju nalože službenici javnog zdravstva. Ugostiteljskim objektima u Velikoj Britaniji također je odnedavno skraćeno radno vrijeme do 22 sata.