Policija preduzima mjere sigurnosti
0

Hiljade britanskih studenata krenulo u London na protest

FENA
Policija spremna za protest (Foto: Reuters)
Policija spremna za protest (Foto: Reuters)
Na hiljade studenata u srijedu se uputilo u London gdje je zakazan protestni marš zbog kresanja budžeta za visoko obrazovanje, dok policije preduzima opsežne mjere kako bi spriječila ponavljanje žestokih sukoba od prije godinu dana.

Scotland Yard je angažovao 4.000 policajaca koji će pratiti studentske proteste organizovane zbog smanjenja sredstava za univerzitete i povećanja studentskih školarina. Organizatori protesta očekuju da će se okupiti oko 10.000 studenata.

Policiji je dozvoljeno da koristi gumene metke ukoliko dođe do nereda sličnih onima od prošle godine koji su počeli 10. novembra pred partijskim štabom premijera Davida Camerona.

Studenti planiraju da marširaju do finansijskog centra Londona i prođu pored katedrale Svetog Petra gdje od sredine oktobra kampuju demonstranti protiv kapitalističkog sistema, inspirisani američkim pokretom "Okupirajte Wall Street".

Policija vjeruje da će protesti proteći mirno, prenosi AFP.

"Znamo da velika većina studenata poštuje zakon i nadamo se da će ovo biti miroljubiv događaj.", rekao je šef policije Simon Pountain na pres-konferenciji ranije ove nedjelje.

On je, međutim, dodao da bi bilo neodgovorno da se ne pripremi plan za slučaj da neko od učesnika protesta pokuša da izazove nerede. Organizator skupa, Nacionalna kampanja protiv školarina i smanjenja, pozvala je na mirne proteste ali je upozorila da policija povećava izglede da dođe do sukoba obećanjima da će primijeniti oštru taktiku.

Studenti su prošle godine protestovali zbog planova da se tri puta povećaju školarine na univerzitetima, što je kasnije usvojio parlament, a sada kažu da su protiv šireg pokušaja da se dovede do "tržišnog haosa" u tom sektoru.