Svijet
0

Heroj koji je spasio djevojčicu u Italiji nije Bosanac već Rumun

Klix.ba
Muškarac koji je u Italiji proglašen herojem jer je spasio osmogodišnju djevojčicu koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći na autoputu, ipak nije iz Bosne i Hercegovine.

Marokanac Abdelhamid Haddach vozio se u automobilu sa osmogodišnjom kćerkom Jihan autoputem i udario u drugi automobil, nakon čega je udario u ogradu. Vidjevši šta se dešava, vozač kamiona, koji je bio iza njih, spriječio je još veću tragediju tako što je prepriječio put drugim vozilima. Izašao je iz kamiona i pomogao Haddachu da spasi kćerku prije nego je stiglo vozilo hitne pomoći.

Marokanac je mislio da je njemu i njegovoj kćerki pomogao Bosanac te tako i ispričao talijanski medijima. Međutim, otkriveno je da je zapravo riječ o Rumunu.

"Zove se Ionut Purice, ima 29 godina i Rumun je. Radimo u istoj kompaniji. Prepoznali smo naš kamion u vijestima. Ništa nikome nije rekao, a cijela ga Italija traži i slavi kao heroja. Poslije su ga pronašli. Već je na putu, u Holandiji", kazao je Ionov kolega Ronald Jurić za 24 sata.

Djevojčica je trenutno na odjelu intenzivne njege u bolnici, a otac je saznao ko je čovjek koji mu je spasio kćerku i kojem želi da se zahvali.