Kubanska blogerica Sanchez
0

Heroina koja je govorila kad se niko nije usuđivao

Sarajevo-x.com
Yoani Sanchez
Yoani Sanchez
Kubansku blogericu Yoani Sanchez svjetski institut koji prati rad svjetskih medija (IPI) proglasio je heroinom zbog njenog otpora pritiscima na medije i posvećenosti slobodi govora u toj zemlji.

"Izuzetno važan posao koji je Sanchezova uradila pruža nam uvid u nešto što je inače svijet zatvoren za druge", objasnila je direktorica inistuta sa sjedištem u Beču, Alison Bethel McKenzie.

Ona predstavlja budućnost u zemlji u kojoj moć interneta može biti iskorištena za promociju slobode govora, stoji dalje u objašnjenju IPI-ja.

Kubanka se pisanjem bloga "Generation Y" počela baviti 2007. godine, a sada ima preko milion vjernih čitalaca, piše AFP.

Upravo zbog toga pristup njenom blogu u Kubi je zabranjen još 2008. Zbog toga je primorana da svojim prijateljima u inostranstvu e-mailom šalje postove, a onda ih oni objave na internetu.

Magazin "Time" 2008. je Sanchezovu proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. Godinu poslije njen blog se našao na listi 25 najboljih.

Ipak, stvari nisu tako sjajne u njenoj zemlji. Osim što je državna agencija za sigurnost stalno nadzire, Yoani je nekoliko puta bila uznemiravana i pretučena. Ipak, odbija da prestane pisati.

"Ako vas uvrijede mediokriteti, oportunisti, a oklevetaju saradnici umiruće, ali moćne vladajuće mašinerije, prohvatite to kao kompliment", napisala je hrabra Kubanka.

IPI je ove godine, na 60. godišnjicu postojanja, proglasio osam "medijskih heroja", od Šri Lanke i Gambije, preko Turske pa sve do Južnoafričke Republike.

Godišnji kongres instituta bit će održan u Beču i Bratislavi od 11. do 14. septembra.