Zatražio reagovanje svjetskih sila
22

Henry Kissinger: Nuklearni Iran se približava

FENA
Henry Kissinger
Henry Kissinger
Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger upozorio je u četvrtak da se "nuklerni Iran približava" i zatražio je od svjetskih sila da odluče kako da što ranije reaguju na tu prijetnju.

"Već 15 godina stalne članice Vijeća sigurnosti tvrde da je nuklearni Iran neprihvatljiv, ali on se približava", izjavio je diplomatski veteran i bivši tvorac američke vanjske politike na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom gradu Davosu, prenosi Xinhua.

"Mislim da će se to desiti u veoma skoroj budućnosti", izjavio je on na plenarnom sastanku WEF-a kojim je predsjedao Klaus Schwab, osnivač i izvršni direktor WEF-a.

"Tako da će u narednih nekoliko godina svijet biti u iskušenju kako da reaguje, ili da se suoči s posljedicama nereakcije", izjavio je Kissinger.

Naglašavajući da bi jednostrana intervencija Izraela bila "očajnička posljednja opcija", Kissinger je upozorio da Iran koristi pregovore kao način da dobije na vremenu kako bi dovršio svoj nuklearni program.

"Posljedica iranskog nuklearnog programa bila bi ta da bi i druge zemlje u regiji također željele proizvesti nuklearno oružje, i kada nuklearno oružje postane skoro isto kao konvencionalno, u određenom momentu suočili bismo se s nuklearnim ratom koji bi predstavljao prekretnicu u ljudskoj historiji", izjavio je Kissinger.