Oglasio se nakon sastanka
35

Helez zvaničnicima EU govorio o antiustavnom djelovanju RS-a

B. R.
Zukan Helez, ministar odbrane BiH
Zukan Helez, ministar odbrane BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) je istakao da je zvaničnicima Evropske unije govorio o antiustavnom djelovanju vlasti Republike Srpske.

Oglasio se nakon današnjeg sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU u Briselu kojem su prisustvovali i visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD).

"Jasno sam ukazao na antiustavno, antidejtonsko i secesionističko djelovanje skupštine manjeg bh. entiteta", naglasio je Helez.

Naveo je da je bh. delegacija informirala EU o radu Vijeća ministara te da su otvorili brojne teme koje predstavljaju izazova na putu Bosne i Hercegovine ka Uniji.

Krišto je nakon sastanka pohvalno govorila o radu Vijeća ministara, a to je učinio i Borrell. Osim toga, Borrell je upozorio RS da ide ka izolaciji. Pohvale na račun Vijeća ministara nisu izostale ni od Varhellyja, ali se uopće nije osvrnuo na antiustavno djelovanje vlasti RS-a. Krišto, Helez i Košarac nakon sastanka nisu uspjeli usaglasiti zajedničku izjavu. Predloženoj zajedničkoj izjavi usprotivio se Košarac.