Njemački ministar
0

Heiko Mass: Evropska mapa puta BiH je jasna, zabrinjavajući je zastoj

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas da se poslije više od 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH vidi "zabrinjavajući zastoj i agresivna retorika".

On je na otvaranju konferencije ministara vanjskih poslova učesnica Berlinskog procesa istakao da je evropska mapa puta za BiH jasna, a to je 14 ključnih prioriteta Evropske komisije i poručio da je "od ključnog značaja što ostaje visoki predstavnik".

Mas je rekao i da sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine ne bi samo povećao regionalnu stabilnost, već bi i otvorio izglede, kako je naveo, "dvije zemlje" na članstvo u EU.

On je poručio da Berlin podržava bezuslovno napore visokog predstavnika EU Josepa Borrella i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog zadatka.

"Svi narodi u Evropi imaju istorijski teret, ali istorija ne smije da bude prepreka u stvaranju zajedničke budućnosti", rekao je Mas.

On je ocijenio da bi sporazum o slobodi putovanja sa ličnim kartama podstakao trgovinu i putnični saobraćaj, kao i da bi zajednički "vizni prostor", te i priznanje akademskih i profesionalnih diploma olakšalo život građanima.

"Prosperitetni i mirni zapadni Balkan zahtjeva države u regionu koje pružaju jedne drugima ruku saradnje, uz pragmatizam i hrabrost, sa realnim pogledom i ambicijama", rekao je Mas.

On je ocijenio da proces proširenja treba ponovo da se pokrene, jer je budućnost svih šest država Zapadnog Balkana u EU.

Mass je rekao da su Sjeverna Makedonija i Albanija ostvarile održivi napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da će zbog toga početi pristupni pregovori sa te dvije zemlje.