Norveška
0

Hatlo: Breivik krije saučesnike i to nas zabrinjava

SRNA
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Norveški tužilac Christian Hatlo izrazio je danas zabrinutost jer Anders Behring Breivik, koji je priznao da je tokom prošlog mjeseca u bombaškom i oružanom napadu ubio 77 ljudi, odbija da da informacije pomoću kojih bi se moglo utvrditi da li je imao saučesnike.

"Još smatramo da je djelovao sam ali to ne možemo utvrditi. On krije neke informacije i to je ono što izaziva zabrinutost", rekao je Hatlo.

Prema njegovim riječima, Breivik je ispitan o svojim odlascima u desetak drugih zemalja i opremi kupljenoj za napade.

On je dodao da sve ukazuje na to da je Breivik precizno planirao napade, ali da nije predvidio jednu posljedicu a to je da će biti držan u izolaciji nakon hapšenja.

Nešto ranije je bivša norveška premijerka Gro Harlem Bruntland, koja je napustila omladinski kamp na ostrvu Utoja nekoliko časova prije masakra, rekla je da će se 22. juli pamtiti kao jedan od namjračniji u historiji te zemlje.

Ona je u obraćanju okupljenima na sahrani 16-godišnje žrtve Marianne Sandvik u gradu Savanger na jugozapadu Norveške istakla da "gubitak mladog života ne može imati nikakvog smisla."

Breivik (32) je priznao da je sam počinio masakr na ostrvu Utoja 22. jula i da je odgovoran za eksploziju u centru Osla. U ova dva napada poginulo je 77 lica. 
Predstavljajući se kao krstaš ili "vitez templara", Breivik je rekao da se bori protiv islama i multikulturalizma u Evropi.