Times
0

Haški sud preuzeo inicijativu od Karadžića

SRNA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Haški tribunal "preoteo je inicijativu" od nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića kada je tokom jučerašnjeg drugog dana procesa dozvolio Tužilaštvu da održi uvodnu riječ i najavi da je u posjedu dokaza koji bi mogli da dovedu i do osude optuženika za genocid, što je oduvijek bila optužba koju je najteže dokazati, piše britanski dnevnik "Times".

List ističe da pitanje Karadžićevog bojkota suđenja još nije riješeno, ali je vjerovatno da će on dobiti barem dio dodatnog vremena koje je zatražio pošto bi i eventualno nametnom advokatu odbrane trebalo nekoliko mjeseci da se upozna o materijalu.

"Karadžić možda može da uspori suđenje, ali ne može i da izbriše dokaze. Neki su ustanovljeni na ranijim suđenjima njegovim generalima dok, kako je tužilaštvo najavilo juče, drugi postoje u obliku njegovih sopstvenih brutalnih i mržnjom ispunjenih riječi", zaključuje "Times".

Karadžić se ni u ponedjeljak ni u utorak nije pojavio u sudnici Haškog suda. On je ranije ovakav potez obrazložio tvrdnjom  da nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane.

Bivši predsjednik RS brani se sam pred Tribunalom koji ga tereti za ratne zločine tokom rata u BiH. 
 
Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Beogradu, a 30. jula je prebačen u Hag.