Svijet
0

Haški sud odbio svjedočenje Aiše Gadafi

FENA
Aiša Gadafi
Aiša Gadafi
Međunarodni kazneni sud u Hagu odbio je u četvrtak da kćerka libijskog vođe Muamera Gadafija Aiša intervenira u proceduri koja se pred tim sudom vodi protiv njenog brata Seifa el-Islama.

U odluci Suda se navodi da sudije odbijaju zahtjev Aiše Gadafi da kontaktira sa Seifom el-Islamom i da joj dopuste da mu pruži odgovarajuću sudsku pomoć. Cilj njenog zahtjeva nije da preda ICC-u informacije o Seifu el-Islamu, kako tvrdi Aiša, saopćili su suci.

Aiša Gadafi je posredstvom svog advokata Nicka Kaufmana u utorak zatražila od Suda dopuštenje da intervenira u proceduri kao amicus curiae (prijatelj suda), s ciljem da dostavi sudu konkretne informacije u vezi sa svojim bratom i zaštiti njegove interese.

Libijsko nacionalno prijelazno vijeće obavijestilo je ICC u pismu objavljenom 24. novembra 2011. godine da Libija želi sama suditi Seifu el-Islamu osumnjičenom za zločine protiv čovječnosti počinjene 15. februara 2011. godine, u vrijeme gušenja narodne pobune u Libiji. Sud je demantirao 23. januara da je primio odluku o organiziranju suđenja Seifu el-Islamu Gadafiju u Libiji pred libijskim sudom, kako je to izjavio libijski ministar pravosuđa.

ICC je 27. juna 2011. godine izdao nalog za hapšenje 39-godišnjeg Seifa el-Islama, uhapšenog 19. novembra 2011. godine na jugu Libije i smještenog u zatvor u Zenten, 180 kilometara jugozapadno od Tripolija.