Svijet
1

Gadafijev sin fizički napadnut u libijskom pritvoru

FENA
Seif el-Islam
Seif el-Islam
Seif el-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, bio je fizički napadnut u pritvoru u Libiji, saopćio je u četvrtak advokat Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

"Gadafi je bio fizički napadnut. Također je trpio bolove jer su mu uskratili zubarsku pomoć", izjavio je advokat Xavier-Jean Keita u saopćenju.

Keita, glavni Seifov savjetnik iz Javnog vijeća za odbranu (OPCD) ICC-a, nije rekao kada se napad dogodio, niti je iznio druge detalje o tome.

On je dodao i da Seif ne može valjano da se predstavi na sudu ukoliko OPCD ne može voditi odgovarajuću komunikaciju s njim ili da mu dostavlja potrebne dokumente.

"Gadafija su ispitivale domaće vlasti, bez mogućnosti zakonskog predstavljanja, a proslijeđena mu je pogrešna informacija o statusu domaće istrage koja se vodi protiv njega", navodi se u saopćenju, prenio je Tanjug.

Libijske vlasti su jučer odbacile zahtjev ICC-a da tom sudu predaju Seifa el-Islama, jer libijsko Nacionalno prijelazno vijeće insistira da sinu ubijenog Muamera el-Gadafija bude suđeno u Libiji.

Saopćenje je uslijedilo pošto je ICC u srijedu pozvao Libiju da hitno preda Gadafijevog sina.

ICC je još 27. juna 2011. godine izdao nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina i bivšeg šefa obavještajne službe Abdule el-Senusija, po optužbama za zločine protiv čovječnosti, a Interpol je za njih trojicu izdao tzv. crvenu potjernicu.

Ta agencija u četvrtak je zatražila hapšenje dvojice visokih zvaničnika režima Muamera Gadafija, osumnjičenih za mučenja i otmice, prenijele su agencije.

U Interpolovom saopćenju navodi se da je Libija tražila pomoć u privođenju dvojice zvaničnika identificiranih kao bivši ministar unutrašnjih poslova El-Senusi Alozir (63) i njegovog bivšeg zamjenika Nasera el-Mabruka (60).

Oni su "optuženi za niz zločina, uključujući nezakonita hapšenja, neosnovano lišavanje lične slobode i mučenja".

Bivši lider Libije ubijen je 20. oktobra 2011. u rodnom gradu Sirtu, nakon što su ga uhvatile oružane pobunjeničke formacije, a Seif el-Islam uhvaćen je na jugu Libije 19. novembra iste godine.

El-Senusi uhvaćen je 17. marta ove godine u Mauritaniji i tada je ICC saopćio da insistira i na njegovoj ekstradiciji.

ICC je osnovan 1998. godine i prvi je stalni međunarodni sud koji presuđuje u predmetu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.