Poznat i u BiH
1.1k

Harun Yahya, vođa kulta u Turskoj osuđen na više od 1.000 godina zatvora

E. M.
Harun Yahya (Foto: AA)
Harun Yahya (Foto: AA)
Pred Turskim sudom u Istanbulu na više od hiljadu godina zatvora osuđen je kontraverzni islamski propovjednik Adnan Oktar, poznatiji kao Harun Yahya, čija su djela prevođena i na bosanski jezik.

Sud je Yahyu osudio na ukupno 1.075 godina i tri mjeseca zatvora zbog optužbi da je osnovao i bio na čelu kriminalne organizacije, vodio političku i vojnu špijunažu te pomagao terorističkoj organizaciji Fetullaha Gulena (FETO) iako nije bio njen član. Osim ovih djela, Yahya je osuđen i zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, seksualnog zlostavljanja, lišavanja slobode, mučenja, snimanja ličnih podataka, prijetnji...

Na turskoj televiziji A9 imao i svoju emisiju koja je ukinuta zbog kršenja ženskih prava, a uhapšen je 2018. godine sa više od 200 saradnika.On je tvrdio, između ostalog, da je Darwinova teorija evolucije u osnovi globalnog terorizma.

Osim Yahye, jedan od optuženih danas bio je i Tarkan Yavas koji je dobio 211 godina zatvora jer je bio izvršni član organizacije, ali je optužen i zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i drugih djela, kao i Oktar Babuna koji je osuđen na 186 godina zatvora.

U narednim danima kazne će biti izrečene i drugim sljedbenicima organizacije Haruna Yahye.