Istraživanje
1

Harare je najgori grad na svijetu za živjeti

Sarajevo-x.com
Harare
Harare
Prijestolnica Zimbabvea, Harare, je najgore mjesto na svijetu za živjeti, podaci su istraživačke grupe britanske kompanije Economist Intelligence Unit.

Grad Harare je prvi na listi 140 gradova u kojima su uslovi za život iznimno teški. Prema izvještaju, u gradu svakodnevno dolazi do prekida u napajanju električnom energijom, kao i do prekida u vodosnadbijevanju.

Zdravstvena zaštita je jako loša, a usluge gradskog prevoza ispod svakog nivoa, navodi se u izvještaju. Također, navodi se da postoji stalna prijetnja od građanskih nemira.

U glavnom gradu Zimbabvea pitke vode skoro da nema, a telefon i internet za većinu građana je samo san.

Podsjetimo, u Zimbabveu je 2009. godine formirana klimava koalicijska vlada, nakon nekoliko godina političkog nasilja i ekonomskog kraha. U gradu živi blizu dva miliona ljudi, a u normalne uslove života imaju samo bogataši.

U istraživanju nisu bili uključeni gradovi u Libiji i Iraku, te ostalim zaraćenim zonama.

Drugi grad koji je najneuslovniji za život je Dhaka u Bangladeshu, a slijedi Port Moresby u Papua Novoj Gvineji. Na četvrtom mjestu je Lagos u Nigeriji, a peti na listi je Alžir, glavni grad Alžira.

Economist Intelligence Unit svake godine pravi listu gradova u kojima je najteže i najbolje živjeti. Istraživanje pomaže kompanijama koje otvaraju poslovnice u određenim zemljama kako bi dobile informacije o uslovima u tim dijelovima, a ujedno preporučuju naknade za radnike koji presele u gradove u kojima su uslovi života iznimno teški.

Prema istraživanju, najbolji gradovi za živjeti su Melbourne i Beč.

Deset gradova u kojima je najteže živjeti:

  1. Harare
  2. Dhaka
  3. Port Moresby
  4. Lagos
  5. Alžir
  1. Karachi
  2. Douala
  3. Tehran
  4. Dakar
  5. Colombo