{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Harare je najgori grad na svijetu za živjeti

S
3.9.2011. u 10:36
1
32
Harare je najgori grad na svijetu za živjeti
1
Harare je najgori grad na svijetu za živjeti
Harare
Prijestolnica Zimbabvea, Harare, je najgore mjesto na svijetu za živjeti, podaci su istraživačke grupe britanske kompanije Economist Intelligence Unit.
Grad Harare je prvi na listi 140 gradova u kojima su uslovi za život iznimno teški. Prema izvještaju, u gradu svakodnevno dolazi do prekida u napajanju električnom energijom, kao i do prekida u vodosnadbijevanju.

Zdravstvena zaštita je jako loša, a usluge gradskog prevoza ispod svakog nivoa, navodi se u izvještaju. Također, navodi se da postoji stalna prijetnja od građanskih nemira.

U glavnom gradu Zimbabvea pitke vode skoro da nema, a telefon i internet za većinu građana je samo san.

Podsjetimo, u Zimbabveu je 2009. godine formirana klimava koalicijska vlada, nakon nekoliko godina političkog nasilja i ekonomskog kraha. U gradu živi blizu dva miliona ljudi, a u normalne uslove života imaju samo bogataši.

U istraživanju nisu bili uključeni gradovi u Libiji i Iraku, te ostalim zaraćenim zonama.

Drugi grad koji je najneuslovniji za život je Dhaka u Bangladeshu, a slijedi Port Moresby u Papua Novoj Gvineji. Na četvrtom mjestu je Lagos u Nigeriji, a peti na listi je Alžir, glavni grad Alžira.

Economist Intelligence Unit svake godine pravi listu gradova u kojima je najteže i najbolje živjeti. Istraživanje pomaže kompanijama koje otvaraju poslovnice u određenim zemljama kako bi dobile informacije o uslovima u tim dijelovima, a ujedno preporučuju naknade za radnike koji presele u gradove u kojima su uslovi života iznimno teški.

Prema istraživanju, najbolji gradovi za živjeti su Melbourne i Beč.

Deset gradova u kojima je najteže živjeti:

1. Harare
2. Dhaka
3. Port Moresby
4. Lagos
5. Alžir
6. Karachi
7. Douala
8. Tehran
9. Dakar
10. Colombo

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: