Na dnu liste i po sigurnosti
1

Beč najbolji grad za život, Sarajevo na 155. mjestu

Sarajevo-x.com
Beč
Beč
Glavni grad Austrije Beč je njabolji grad za život na svijetu, dok prijestolnica BiH zauzima 155. mjesto, rezultati su istraživanja agencije Mercer za 2011. godinu.

Čini se da je Beč grad iz snova, jer već treću godinu zaredom zauzima prvo mjesto na listi najboljih svjetskih gradova za život. Mercerovo istraživanje kvaliteta života obuhvatilo je 221 grad.

Mercer pri ocjenjivanju uzima kriterije kao što su politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje i higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga.

Sarajevo se smjestilo na 155. mjestu po kvaliteti življenja. U regiji po kvaliteti života najbolje je plasirana Budimpešta na 73. mjestu, Ljubljana je na 75. mjestu, Zagreb na 98. mjestu, a Beograd na 136.

Dom Mozarta, Beethovena i Klimta ima 1,7 miliona stanovnika koji, prema Mercerovom istraživanju, žive u najboljim uvjetima na svijetu.

Na drugom mjestu najboljih gradova za život je švicarski Zurich, na trećem novozelandski Auckland, a na četvrtom i petom su njemački gradovi Munchen i Dusseldorf. Zanimljivo je da se na vrhu liste našlo najviše evropskih gradova.

Singapur je najbolje rangirani azijski grad, na 25. mjestu, a među afričkim gradovima to je glavni grad Mauricijusa Port Luis.

Sarajevo
Sarajevo
Na dnu liste je ponovno iračka prijestolnica Bagdad, a među najlošijim gradovima za život su Bangui u Južnoafričkoj Republici i N'Djamena u Čadu.

"Evropski gradovi i dalje imaju visoke standarde života, jer kombiniraju naprednu i modernu gradsku infrastrukturu s razvijenim medicinskim i rekreativnim sadržajima", kazao je Slagin Parakatil, viši istraživač u Merceru.

Ipak, zbog ekonomskih previranja, visoke stope nezaposlenosti i nedostatka povjerenja u političke institucije teško je predvidjeti njihove pozicije u budućnosti.

"Zemlje poput Austrije, Njemačke i Švicarske i dalje vrlo dobro kotiraju i kada je u pitanju kvalitet života, ili lična sigurnost. Ipak, ni oni nisu imuni na smanjenje životnog standarda ako se ova neizvjesnost nastavi", kaže Parakatil. Talas nasilnih protesta koji je zahvatio arapski svijet smanjio je kvalitet života širom Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

Mercer je ove godine prvi put sačinio listu najsigurnijih gradova, a za kriterije su uzimani nivo kriminaliteta, učinkovitost snaga sigurnosti i međunarodni odnosi zemlje.

Luksemburg, Bern i Helsinki zauzeli su prva tri mjesta, a Bagdad je i u ovoj kategoriji najlošije rangirani grad. Sarajevo je po sigurnosti na 127. mjestu zajedno sa Beogradom, Ljubljana je na 30., a Zagreb na 75. mjestu.

Deset najboljih gradova za život:

  1. Beč (Austrija)
  2. Zurich (Švicarska)
  3. Auckland (Novi Zeland)
  4. Munchen (Njemačka)
  5. Dusseldorf (Njemačka)
  6. Vancouver (Canada)
  7. Frankfurt (Njemačka)
  8. Ženeva (Švicarska)
  1. Bern (Švicarska)
  2. Copenhagen (Danska)