"Zajedno protiv Rusije"
7

Haradinaj: Kosovo će u ponedjeljak sklopiti sporazum sa Srbijom

B. H.
Screenshot: Kuvendi i Kosoves
Screenshot: Kuvendi i Kosoves
Šef Alijanse za budućnost Kosova i bivši komandant OVK-a Ramush Haradinaj izjavio je da Kosovo postizanjem sporazuma sa Srbijom može pomoći globalnoj koaliciji u borbi protiv Rusije.

Dodao je da je Rusija jedina zemlja koja nije zadovoljna sporazumom, a prema njegovim riječima, Kosovo može potpuno zatvoriti sporazum već u ponedjeljak.

"Šta možemo učiniti da odbijemo rusku agendu na Balkanu? Svojim djelovanjem možemo pomoći i globalnoj koaliciji protiv Rusije. Razgovarali smo o francusko-njemačkom planu i zašto Kosovo prihvaćanjem ovog plana napreduje u sigurnosnom smislu", kazao je Haradinaj.

"Jedina zemlja na svijetu koja nije zadovoljna sporazumom Kosova i Srbije je Rusija. Kako Kosovo može djelovati, može zatvoriti sporazum u ponedjeljak, ne samo dati pozitivne signale nego zatvoriti sporazum", dodao je šef Alijanse za budućnost Kosova.

Haradinaj je naveo da bi Vlada Kosova trebala od međunarodne zajednice zatražiti i finansijsku pomoć za sjever.

"Vlada bi trebala zatražiti od Amerike i Evrope i finansijsku pomoć i ulaganja za daljnju provedbu reda i zakona, te za razvoj na sjeveru Kosova. Mislim da je pravi trenutak za vladu da od EU-a zatraži pomoć s proračunom i financijama za buduće troškove za sjever".