Patrick Robinson
0

'Hapšenje Mladića i Hadžića nužno za mir na Balkanu'

FENA
Predsjedavajući Haškog tribunala sudija Patrick Robinson izjavio je u četvrtak pred Vijećem sigurnosti UN-a da je na vidiku kraj svih procesa pred ovim sudom te da sud nastoji ubrzati i okončati svoj posao. On je ponovio da je hapšenje dvojice preostalih bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića nužno za izgradnju mira na Balkanu.
  • Nije ih kasno uhapsiti, i suditi im i nadam se da će Vijeće sigurnosti i članice u tome pomoći, istaknuo je Robinson podnoseći godišnji izvještaj Vijeću dodajući da bi svi žalbeni postupci u slučajevima koji su u toku trebalo da budu okončani do februara 2014. godine.

  • Kraj suđenja Radovanu Karadžiću očekuje se u augustu ili septembru 2011. godine. Do 2013. bit će okončani žalbeni postupci u svim slučajevima, osim u Karadžićevom, čiji bi slučaj potpuno trebalo da bude okončan u februaru 2014., precizirao je Robinson.

On je istakao da "ni sada nije kasno" za hapšenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića i bivšeg lidera Republike Srpska Krajina Gorana Hadžića i zatražio pomoć od međunarodne zajednice u njihovom izvođenju pred sud.

  • Želim da istaknem da bi njihovo hitno hapšenje bilo od velike važnosti. Još nije kasno da oni budu uhapšeni i da im se sudi. Nadam se da će Vijeće sigurnosti i njegove članice odlučno raditi na tome da se taj cilj ostvari, rekao je Robinson.

U svom izlaganju pred Vijećem sigurnosti UN-a on je ponovio je da je zadaća pravde i da pruži dignitet žrtvama i obiteljima ratnih zločina, prenose agencije.