Borba za prava
4

Haotičan vikend u SAD-u: Demonstracije izmakle kontroli, građani patrolirali, novo ubistvo...

I. Č.
Demonstracije u Portlandu (Foto: EPA-EFE)
Demonstracije protiv policijskog nasilja i rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama bile su haotične u pojedinim gradovima, dovele do kobnih pucnjava, građanskih patrola, a u nekim mjestima je, kako je to priznala američka vlada, situacija potpuno bila izvan kontrole.

Demonstracije protiv policijskog nasilja i rasizma u SAD-u ponovno su uzele maha nakon što je američki predsjednik Donald Trump rasporedio savezne policijske službenike u nekoliko američkih gradova.

Jedna osoba ubijena je u subotu navečer tokom demonstracija u Austinu u Teksasu. Policija je u nedjelju ujutro saopćila da je vozač iz svog automobila pucao u muškarca. Osumnjičeni je uhapšen. Motiv mu je u početku bio nejasan.

New York Times je kasnije izvijestio da je napadač prethodno automobil vozio prema grupi demonstranata. Garrett Foster (28) je bio među demonstrantima sa svojom zaručnicom. Prišao je automobilu i u njega je ispaljeno nekoliko hitaca.

U mnogim američkim gradovima ljudi već sedmicama insistiraju na crnačkim pravima, kritikuju sistemski rasizam u američkim policijskim snagama. Borbu za ljudska prava potaknulo je ubistvo Georga Floyda u Minneapolisu.

U nekim slučajevima, međutim, ogorčenje demonstranata usmjereno je protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da uputi savezne policajce u Portland i druge gradove gdje se održavaju demonstracije.

Namjera je bila zaštitili savezne zgrade i sudove. Kritičari smatraju da je to neustavno.

U Portlandu je u subotu ponovo došlo do nereda kada se hiljade demonstranata okupilo pred zgradom suda. Lokalni televizijski servis KOIN izvijestio je da su savezne snage sigurnosti tokom noći u nedjelju koristile suzavac.

Policija je uhapsila dvojicu osumnjičenih nakon dojave o pucnjavi u blizini demonstracija. Osoba koju je vjerojatno pogodio metak došla je u bolnicu u nedjelju navečer s povredama koje nisu opasne po život, saopćile su vlasti.

Ken Cuccinelli iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je u nedjelju za Fox News da to nisu mirni demonstranti, već nasilni anarhisti. Trump je u nedjelju također nazvao demonstrante "lijevim anarhistima".

Američka vlada najavila je dodatno pooštravanje svojih aktivnosti protiv demonstranata. Dodatne mjere će se vjerojatno poduzeti ove sedmice, rekao je za Fox News vršilac dužnosti ministra nacionalne sigurnosti Chad Wolf.

"Portland je bio potpuno izvan kontrole, barem u određeno vrijeme tokom noći", rekao je on.

U gradu Oakland u Kaliforniji ovog vikenda zapaljena je sudnica. Mala skupina demonstranata razbila je prozore i zaslijepila policajce, saopćila je policija u Oaklandu u subotu navečer (po lokalnom vremenu). Požar je brzo ugašen.