Stanje sve gore
545

Haos u Šri Lanci: Tokom socijalnih nemira zapaljene kuće političara

B. R.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Demonstranti u Šri Lanci su tokom socijalnih nemira zapalili domove 38 političara. Protesti, koji traju nekoliko sedmica, su sve više nasilni, a sigurnosnim snagama je naređeno da pucaju na one koji ugrožavaju živote i imovinu.
Smatra se da je ovo najgora ekonomska kriza u Šri Lanci od 1948. godine. Usljed nasilnih protesta poginulo je devet osoba, a više od 200 ljudi je povrijeđeno.

CNN izvještava da je ova država s 22 miliona stanovnika pogođena devastirajućom krizom. Ogleda se u svakodnevnom poskupljenju životnih potrepština te nedostatkom struje. Protesti traju od marta i traži se ostavka vlade.

Mahinda Rajapaksa je podnio ostavku na poziciji premijera. Demonstranti su dva puta pokušali doći do njegove privatne rezidencije te je angažovana vojska kako bi je zaštitila.
Traži se i ostavka predsjednika Gotabaye Rajapaksa koji je brat bivšeg premijera. Ne postoje naznake da će on podnijeti ostavku te je demonstrante pozvao na prekid nasilja.

CNN je objavio da je i oštećeno 75 domova zvaničnika. Sukobi između građana i sigurnosnih snaga dešavaju se širom zemlje. Evropska unija je pozvala na mirno rješavanje problema.

Pojedini ekonomisti smatraju da je Šri Lanka prva zemlja u svijetu koja nije izdržala globalnu ekonomsku krizu. Istakli su je kao jednu od brojnih država u kojima kriza nije uzrokovana samo lošim upravljanjem, već i pandemijom koronavirusa, agresijom Rusije na Ukrajinu i finansijskim poteškoćama.

Očekuje se da će ih biti mnogo u kojima će se desiti ono što se dešava u Šri Lanci. To se prije svega odnosi na siromašne države u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.