Nemiri na istoku
0

Haos u Bagdadu: U sukobima vojske i pristalica utjecajnog šiitskog vođe ubijeno 15 ljudi

S. H.
Foto: Middle East Eye
Foto: Middle East Eye
Najmanje 15 ljudi je ubijeno u sukobima između iračkih snaga sigurnosti i pristalica moćnog šiitskog vjerskog vođe tokom noći u Bagdadu.

Veoma utjecajni šiitski lider Moqtada al-Sadr rekao da će napustiti politiku, što je potaknulo njegove pristalice da napadnu vladin kompleks u Bagdadu i sukoba sa suparničkim šiitskim skupinama.

Zvaničnici kažu da je još desetine povrijeđeno nakon što su demonstranti lojalni Muqtadi al-Sadru upali u predsjedničku palatu.

Privremeni premijer Iraka pozvao je na smirivanje, a vojska je proglasila policijski sat u cijeloj zemlji nakon nemira u nekoliko drugih gradova.

Ulične borbe su izbile preko noći, dok su borci razmjenjivali pucnjavu. Ovo je jedno od najvećih eskalacija nasilja u Bagdadu posljednjih godina.

Veliki dio borbi koncentrisan je oko gradske zelene zone, područja u kojem su smještene vladine zgrade i strane ambasade.

Muqtada al-Sadr (Foto: Karar Essa - Anadolu Agency)
Muqtada al-Sadr (Foto: Karar Essa - Anadolu Agency)

Irački zvaničnici sigurnosti rekli su da se dio sukoba odvijao između mirovnih brigada, milicije lojalne Sadru i pripadnika iračke vojske. Čini se da videosnimci dijeljeni na društvenim mrežama prikazuju neke borce koji koriste teško naoružanje, uključujući raketne granate (RPG).

Iran je zatvorio granice s Irakom usred borbi, a Kuvajt je pozvao svoje građane da odmah napuste zemlju.

Ljekari su saopćili da je 15 pristalica Sadra ubijeno, a oko 350 drugih demonstranata je povrijeđeno, prenosi novinska agencija AFP.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa rekao je da je uznemiren događajima i pozvao na "hitne korake za deeskalaciju situacije".

A Mustafa al-Kadhimi, privremeni premijer i saveznik Sadra, prekinuo je sastanke kabineta i zamolio je uticajnog sveštenika da interveniše i zaustavi nasilje.

Navodno je jedad od pomoćnika Sadra rekao iračkoj državnoj novinskoj agenciji INA da je Sadr najavio štrajk glađu dok nasilje i upotreba oružja ne prestanu.

Haos je uslijedio Sadrovom objavom da se povlači iz političkog života, a kao razlog z ato je naveo odbijanje rivalskih šiitskih lidera i stranaka da reformišu irački politički sistem.

U oktobru su kandidati lojalni Sadru osvojili najviše mjesta u iračkom parlamentu, ali on nije uspio da obezbijedi dovoljno mjesta za formiranje vlade. Od tada je odbio pregovarati sa šiitskim grupama koje podržava Iran, što je izazvalo skoro godinu dana političke nestabilnosti.