Sredozemna ruta
61

Haos na Sredozemnom moru, u Italiju za nekoliko sati stiglo više od hiljadu migranata

F. H.
Neki od novopristiglih migranata u Italiju (Foto: EPA-EFE)
Neki od novopristiglih migranata u Italiju (Foto: EPA-EFE)
Više od hiljadu migranata stiglo je u Italiju u roku od nekoliko sati, dok nekoliko stotina na spasilačkim brodovima čeka da ih prime luke, prenijele su nevladine organizacije i vlasti.

Između prvog januara i 22. jula u Italiju je morskom rutom stiglo više od 34.000 osoba, što je veliki porast u odnosu na 2021. godinu kada je stiglo 25.500 i 2020. godinu kada je u istom periodu stiglo 10.500 osoba.

Više od 600 osoba koje su na splavovima pokušale da pređu Sredozemno more spašeno je u subotu od strane trgovačkih brodova i obalne straže u blizini Kalabrije. Spašene osobe su prebačene u nekoliko italijanskih luka.

Vlasti su također na brodovima pronašli pet tijela mrtvih osoba za koje još uvijek nije utvrđeno pod kojim su uslovima preminuli.

Na ostrvo Lampedusa je u subotu navečer stiglo oko 522 osobe na 15 brodova koji su isplovili iz Tunisa i Libije. Radi se o migrantima iz Afganistana, Pakistana, Sudana, Etiopije i Somalije. Prema italijanskim medijima ovako veliki priliv migranata doveo je do preopterećenja smještajnih kapaciteta.

Na jednom od spasilačkih brodova koji trenutno bori u blizini italijanske obale nalazi se 428 osobe, među njima žene, djeca i jedna trudnica u devetom mjeseču trudnoće.

Migrantska ruta kroz Sredozemno more je najopasnija na svijetu, samo od početka godine prema procjenama utopile se 990 osoba koje pokušalo da na ovaj način stigne do Italije.