Novi incident
0

Hanoj optužio Peking da je povrijedio njegov suverenitet

FENA
Hanoj je optužio Peking da je povrijedio njegov suverenitet u Južnokineskom moru, nakon incidenta u kojem su kineski brodovi oštetili vijetnamski brod za istraživanje nafte, izvijestila je vijetnamska informativna agencija.

Vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Kinu da se kloni novih incidenata u isključivom ekonomskom pojasu te da isplati odštetu javnom koncernu Petro Vijetnam, dodao je AVI u petak navečer. Kako navodi Hanoj, tri kineska patrolna broda ometala su u radu istraživački brod vijetnamske naftne firme.

Hanoj je u žalbi kineskoj ambasadi u Hanoju ocijeno da je izgredom "ozbiljno narušen suverenitet Vijetnama" i pogažen kodeks ponašanja koji su 2002. potpisali Kina i deset članica Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Dvije susjedne komunističke zemlje svađaju se oko suvereniteta nad Paracelskim otočjem i otočjem Spratly, nešto južnije, koji su navodno bogati naftom. Najnoviji incident dogodio se po svoj prilici između tih dvaju otočja, u vijetnamskom akvatoriju.