{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hammarberg: Evropa je pomagala CIA-i u zločinima

S
1.9.2011. u 22:11
0
10
Hammarberg: Evropa je pomagala CIA-i u zločinima
0
Hammarberg: Evropa je pomagala CIA-i u zločinima
Thomas Hammarberg
Komesar Vijeća Evrope (VE) za ljudska prava Thomas Hammarberg optužio je danas evropske vlade da su, pod opravdanjem borbe protiv terorizma, pomogle SAD da počine "nebrojene" zločine u posljednjih 10 godina.
"U pokušajima da se bore protiv zločina koji su pripisani teroristima, nebrojeni drugi zločini su počinjeni u ime američkog globalnog rata protiv terorizma. Mnogi od tih zločina su pažljivo i namjerno prikriveni", napisao je Hammarberg u saopštenju izdatom uoči desetogodišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Hammarbergtvrdi da su evropske vlade bile "duboko umiješane" u američke antiterorističke strategije, uključujući i torturu.

On podsjeća da je u istrazi 2007. godine izvjestilac ijeća Evrope Dick Marty optužio 14 evropskih vlada da su dozvolile američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) da između 2002. i 2005. vodi pritvorne centre ili organizuje nelegalne avionske letove za osumnjičene teroriste u zemlje u kojima je bila dozvoljena tortura nad zatvorenicima, čime su narušeni osnovni principi sistema pravde i zaštite ljudskih prava.

Hammarberg je dodao da su vlade EU koje su bile umiješane blokirale istrage u tim slučajevima, u skladu sa željama iz Washingtona.

On je pozvao evropske vlade da dozvole pravosudne istrage slučajeva nelegalnih prebacivanja zatvorenika i njihovog zlostavljanja, kao i da prestanu da prikrivaju one koji sarađuju sa američkim obavještajnim agencijama u organizaciji tih operacija.

Vijeće Evrope ima 47 država članica, a vjeruje se da je više od 10 evropskih zemalja sarađivalo sa CIA u nelegalnim akcijama u kojima su osumnjičeni tajno transportovani u zemlje u kojima je tortura dozvoljena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: