Svijet
0

SAD: Zatražena istraga o zlostavljanju zatvorenika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Human Rights Watch (HRW) traži od američke vlade da istraži tvrdnje o zlostavljanju zatvorenika osumnjičenih za terorizam, uz dozvolu bivšeg predsjednika Georgea Busha i drugih zvaničnika poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

U izvještaju od preko 100 strana pod naslovom "Proći nekažnjeno za toruturu: Bushova administracija i zlostavljanje zatvorenika", međunarodna organizacija za ljudska prava ukazuje da bi istraga trebalo da ispita uloge bivšeg predsjednika Busha, potpredsjednika Dicka Cheneya, ministra odbrane Donalda Rumsfelda i direktora CIA-e Georgea Teneta.

Human Rights Watch tvrdi da je Bush imao konačnu riječ u vezi pritvorenika i da je javno odobravao upotrebu torture od CIA-e; po mišljenju te organizacije Cheney je bio "pokretačka snaga" u nalaženju pravnih opravdanja za politiku pritvoru, Rumsfeld je odobrio metode ispitivanja koje su uključivale torturu, a Tenet je dozvolio mučenje putem potapanja i druge vrste torture.

U izvještaju se ističe da je nepoštovanje ljudskih prava poslije napada 11. septembra "oslabilo moralni ugled SAD-a i dalo negativan primjer drugim vladama, potkopavajući američke napore da smanji antiamerikanizam širom svijeta," prenijela je američka televizijska mreža CBS.

Human Rights Watch zato preporučuje sadašnjem predsjedniku Baracku Obami da ovlasti državnog tužioca da pokrene krivičnu istragu o uslovima u pritvoru i ulozi američkih zvaničnika u torturi pritvorenika.

Organizacija također traži od Kongresa da oformi nestranačku komisiju i istraži zlostavljanje zatvorenika.